Tälle sivulle kootaan tietoa valokuituliittymän käyttöönotosta ja muuta tarpeen mukaista ohjeistusta.

 

YLEISIÄ OHJEITA

 

ASENNUSOHJEITA


E-laskun käyttöönotto

E-lasku on nykyaikainen tapa vastaanottaa laskut sähköisesti suoraan omaan verkkopankkiisi. Ottamalla e-laskun käyttöösi sinun ei tarvitse enää huolehtia erääntyvistä paperilaskuista. E-laskun voit maksaa missä ja milloin tahansa, koska e-laskut ovat aina mukanasi verkkopankkisi kautta. E-laskun otat käyttöön omassa verkkopankissasi.

Useimmat pankit tarjoavat e-laskusopimuksen tekemistä automaattisesti, kun maksat laskuasi. Seuraa tällöin verkkopankkisi antamia ohjeita. Mikäli tällaista ilmoitusta ei tule, voit tehdä e-laskusopimuksen erikseen seuraavasti:

  1. Kirjauduttuasi verkkopankkiisi etsi verkkopankkisi valikoista kohta "E-lasku", "E-laskusopimukset" tai "Tee e-laskusopimus" ja klikkaa sitä.
  2. Hae laskuttaja nimeltä Rautiosaaren kyläverkko.
  3. Täytä verkkopankkisi pyytämät laskun maksamiseen liittyvät tiedot (laskun tunnistetieto on Rautiosaaren kyläverkon viimeisimmän laskun viitenumero) ja hyväksy sopimus.
  4. Tämän jälkeen saat kyläverkon palvelulaskut jatkossa suoraan verkkopankkiisi.

Huom! Tämä koskee vain Rautiosaaren kyläverkko osk:n laskuja. E-laskun käyttöönotto on tehtävä erikseen käyttämäsi palveluoperaattorin laskutusta varten. 

Tästä voit katsoa ohjeita e-laskun käyttöönottoon S-pankissa, Nordeassa tai Osuuspankissa


Ulkojatkoskotelon sijoittaminen ulkoseinällä

Oheisessa tiedostossa ohjeita kuitujatkoskotelon sijoittamiseen ulkoseinällä.


Kuituläpiviennin tekeminen

Oheisessa tiedostossa malli läpiviennin tekemiseen ja kuidun tuomiseen sisälle.


Sisäkuitukaapelin asennus seinälle

Tässä yksi tapa kaapelin (sisäkuitu- tai lähiverkkokaapeli) asentamiseksi seinälle. Varmista aina kaapelia asennettaessa, että se on riittävän hyvin suojassa kolhiintumiselta ja esim. siivouksen aiheuttamalta tahattomalta vaurioitumiselta.

Videolla esitetyn kaltaista tuotetta löytyy mm. seuraavista paikoista:


Sisäverkon rakentaminen

Sisäverkon rakentamiseen suositellaan käytettäväksi vähintään CAT6-luokan ethernet-kaapelia, joka tukee gigabitin verkon nopeuksia. Vanhemmat CAT5-kaapelit ovat vain hieman edullisempia, mutta niiden maksimi tiedonsiirtonopeus on käytännössä vain 100 Mbit/s. CAT5e-kaapelilla onnistuu joissain tapauksissa myös 1 Gbit/s nopeudet, mutta CAT6 tukee virallisesti 1 Gbit/s nopeutta. 

Lisätietoa verkkokaapeleista Wikipediasta